Szent Bernát Arborétum Alapítványa - Nagyvenyim

Szent Bernát Arborétum Alapítványa


SZENT BERNÁT ARBORÉTUM ALAPÍTVÁNYA


Friss hírek és információk az alapítványunk munkájával, programjaival kapcsolatban
www.arboretum.nagyvenyim.erdojarokklubja.hu honlapon megtalálhatóak.

2015. éves programterv

2014. április 18. (szombat) délelőtt (8 órától): arborétum takarítás, utána 13 órakor Erdőjárók Klubja közgyűlés

2015. május 16. (szombat) délelőtt (8 órától): arborétum takarítás

2015. június 13. (szombat) délelőtt (8 órától): arborétum takarítás

2015. július 18. (szombat) délelőtt (8 órától): arborétum takarítás

2015. augusztus 15. (szombat) délelőtt (8 órától): arborétum takarítás

2015. augusztus 20. (csütörtök) 11 órakor községi ünnep a rendház előtt (rossz idő esetén a templomban). Előtte 10 órakor szentmise.

2015. augusztus 28. (péntek) 18 órakor: dr. Zseli József szervezésében nyárbúcsúztató vetítéses-cd-s komolyzenei összeállítás a rendház előtti téren, rossz idő esetén a templomban. 

2015. szeptember 18. (péntek) 18 órakor: Németh László kb. 1 órás vetítéses élménybeszámolója a Sárospatak – Kassa között nyáron megtett  Szent Erzsébet-zarándokútról a parkban a rendház előtti téren, rossz idő esetén a templomban.

2015. szeptember 26. (szombat) délelőtt (8 órától): arborétum takarítás

2015. október 17. (szombat) délelőtt (8 órától): arborétum takarítás
2015. november 14. (szombat) délelőtt (8 órától): arborétum takarítás

2015. november 20. (péntek) 17 órakor: dr. Zseli József és Németh László szervezésében őszi  élőzenés  komolyzenei előadás a templomban.Németh László a Szent Bernát Arborétum Alapítványa képviseletében

A ’80-as éveiben járó Köveshegyi András Rajnald ciszterci atya 1996-ban néhány lelkes segítővel létrehozott egy alapítványt, „Szent Bernát Arborétum Alapítványa” néven „ hogy Nagyvenyimen az Egyházközségi tulajdonban levő, a XVIII. század derekán létesített park rekonstrukcióját folytassuk, arborétummá fejleszthessük és folyamatosan működhessen”. Ezáltal az Alapítvány elsődleges feladata lett a Nagyvenyimi Plébánia parkjának fenntartása, fejlesztése, védelme, kulturális célra való hasznosítása. Mivel az alapítvány kurátorai és szimpatizánsai mind önként és ingyen dolgoznak, ezért úgy  gondolták, hátha mások is fontosnak tartják céljaikat, így a venyimiek intenzív segítségét kérték: minden hónap egy szombat délelőttjén aki ráér és tud jönni, az segítsen a munkájával a parkot megtisztítani. Az évekig tartó munka és küzdelem végén, az Európai Unió és a Magyar Köztársaság Kormánya által az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében 2011-ben nyújtott támogatás ill. sok magánszemély és vállalkozó segítségével 2012. nyarára  felújításra került a park és a rendház. Ezek után az Alapítvány céljai nem változtak: legfontosabb, hogy a park és az épület a környezetéhez és a múltjához mérten, még sokáig szolgálja Nagyvenyimet, a nagyvenyimieket és az ide látogató vendégeket.

A Szent Bernát Arborétum Alapítványa kuratóriuma szeretné, ha a parkot minden nagyvenyimi egy kicsit a sajátjának érezné: óvná és vigyázna rá, büszke lenne, hogy nekik ilyen is van. Az Alapítvány számít rá és vár mindenfajta segítséget, hogy céljait megvalósíthassa, hiszen mindenki segítségére szükség van: civilekre, vállalkozókra, önkormányzatra egyaránt. Most még nagyobb szükség van a segítségre mint eddig, hiszen egy majdnem kész parkot kell megóvni és szinten tartani az elkövetkező évekre!

Az eddigi felajánlásokat, a több ezer óra önkéntes munkát szívből köszönjük minden adományozónak, s reméljük, hogy sok embernek fog még örömet okozni az alapítvány alapítói által SZENT BERNÁT ARBORÉTUM-nak elnevezett park.

Aki bővebben meg szeretne ismerkedni alapítványunk munkájával, programjaival, az a www.arboretum.nagyvenyim.erdojarokklubja.hu honlapon és a parkban elhelyezett faliújságokból megtudhatja azt.

Nagyvenyim, 2012. június vége

Németh László, a Szent Bernát Arborétum Alapítványa kuratóriumának elnöke